Pagina's

Totaal aantal pageviews

25 jul 2012

KUNSTGRAS BALLEN

Het belangrijkste verschil tussen voetballen op kunstgras en voetballen op natuurgras is het feit dat kunstgras geheel vlak is; geen bulten, kuilen of andere onevenheden. 
Als gevolg zal de bal een stuk strakker rollen en een meer constante lijn hebben. 
Vooral wanneer een bal stuitert zal men bij kunstgras de baan van de bal beter in kunnen schatten. 
Ook het op hoge snelheid dribbelen met de bal gaat soepeler op kunstgras omdat de bal geen onverwacht stuiter zal hebben.  
Het voordeel van een meer voorspelbare baan van de bal komt ook terug in andere situaties zoals het schieten  en het controleren van de bal.
Verder is er het feit dat kunstgras minder meegeeft wanneer een voetballer zich afzet. 
Een voetballer is daarom in staat om sneller een beweging te starten of te stoppen. 
Bij natuurgras zitten de noppen in het relatief zachte gras dat ervoor zorgt dat voetballers niet zo hard kunnen afzetten of afremmen als op kunstgras. 
Een voetballer wordt hierdoor meer wendbaar en flexibel, en de technisch vaardige voetballer heeft daardoor een groter voordeel ten opzichte van de meer fysiek spelende voetballer, hetgeen aansluit bij de tendens dat het technische voetbal " de toekomst heeft ".
Wat erg belangrijk is de de BAL waarmee men speelt.
Er zijn speciale kunstgras ballen met een slijtvaste bovenlaag, die verder minder " stuitert " dan een normale grasbal, tenminste als je een normale bal gebruikt op kunstgras.
Omdat niet elke club op kunstgras speelt, en traint, is een " thuisteam " die hier wel aan gewend is, in het voordeel, en zeker als men de verkeerde bal gebruikt, want op het "andere "effect van een grasbal op kunstgras kun je simpelweg niet trainen.
Alle redenen om ALLE clubs die kunstgras gebruiken er op te wijzen dat men de juiste bal gaat gebruiken, tenminste, als dit nog niet het geval is!
Scheidsrechters zouden hier ook meer op moeten controleren, zeg maar als een REGEL, die volgens 
" KLODDER " hoognodig en SNEL ingevoerd moet worden!
De eerste verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij de Clubs om dit uit zichzelf te regelen, en dat, op zijn beurt, werkt het beste als het een verplichting is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten